IBM Office System 6

Bij de berg hardware en software uit Wageningen zat een curieus apparaat. Een klein burootje met ingebouwd toetsenbord en ieniemienie scherm waar een IBM logo op zat. Het blijkt een Office System 6 tekstverwerker te zijn. Op het web heb ik tot nu toe nog geen foto kunnen vinden van een ander exemplaar. Het bouwjaar is ergens begin 1980 aan het service-logboek te zien. De laatste service is in 1982 geweest. Waarschijnlijk is het systeem toen al ingehaald door pc’s.

IBM Office System 6/420

IBM Office System 6/420 totaal

De tafel van de machine is gemaakt van plastic, versterkt door een dikke gelamineerde spaanplaat tafelblad. Afdekplaten zijn ook van kunstof, de lijst om de toetsen is weer van staal.

Aan de voorkant naast het toetsenbord zit een slotje met twee contactjes. De functie is nog niet bekend, maar het kan een lees/schrijf beveiliging zijn. Aanzetten doe je op het toetsenbord met een kantelschakelaar naast de enter toets, zoals je ook op Selectronic typemachines tegenkomt. Het toetsenbord is mechanisch met een motor voor de verwerking van de ingedrukte toetsen.

bedieningspaneel met scherm en slotje

bedieningspaneel met scherm en slotje

Aanzetten

Dat is altijd spannend. Wat gebeurt er? Knallen, rook, niets of normaal gedrag. Maar wat is normaal gedrag van een machine die je nog nooit werkend gezien hebt? In het geval van deze tekstverwerker is dat vooral veel lawaai van lopende motoren van de floppydrive, toetsenbord en voedingskoeling.

Na het opwarmen van de beeldbuis verschijnen er twee rijen met een soort tabstops en drie binaire getallen onder in beeld? Zal dat het bootscherm zijn? Na wat gespring van de cursor blijft ie staan op drie puntjes na 10.

Bootscherm?

Bootscherm?

booting

booting…

Hardware

De machine is een typisch IBM product met de bekende vierkante ic’s. Daarnaast zitten er een aantal ttl ic’s op uit de 74 serie. Naast het moederbord zitten er een aantal insteekkaarten op die door middel van verbindingsprintjes aan het moederbord gekoppeld zijn.

moederbord met kaarten

Het moederbord met toegevoegde kaarten. Aan de onderkant zijn de connectoren te zien waarvan er twee gebruikt zijn voor het verbinden van de extra kaarten

Vondst

Bij het openen van de tekstverwerker kwam er aan de rechterkant het een en ander tevoorschijn wat door een serviceman daar achtergelaten is. Een doos met twee service floppy’s met uitlegklaart en twee ringbanden met service documentatie. Dat zal het uitzoeken een stuk vergemakkelijken. Ook bleek er opgerold een multikabel in te liggen met aan een kant een DB25 connector. Dat zal wel voor een seriele printer bedoeld zijn, maar zeker weten we dat nog niet, aangezien er bij deze machine geen printer zat.

service floppies

Servicefloppy’s met uitlegkaart en logboek

Achter het moederbord kwam een afbeelding tevoorschijn van de verschillende connectoren en hun functies. Ook dat is erg handig bij het foutzoeken en hermonteren na reparatie. Daar staan ook de diverse extra opties op die mogelijk waren. Vergelijk de afbeelding met die van de foto van het moederbord hierboven om te ontdekken of de configuratie klopt.

configuratie

Welke connector zit waar en wat zijn de globale functies van het moederbord.

De diskdrive voor de 8″ floppy is ook enorm. Om een idee te krijgen heb ik een foto gemaakt met als vergelijking mijn hand in beeld. Een luciferdoosje zou niet makkelijk terug te vinden zijn op zo’n foto.

achterkant disk drive

Achterkant van de diskdrive. aan de rechterkant van de machine is er ook ruimte voor een drive.

Zoals met alle machines met snaren, is ook bij deze drive de aandrijfsnaar in kauwgum veranderd en vervangen door een soort veter. dat voldoet niet echt goed, dus daar moet nog iets aan gedaan worden voor we een floppy kunnen gebruiken.

Al met al een leuke machine. Hopelijk vinden we binnenkort tijd om hem weer in orde te krijgen, zeker omdat we twee dozen vol met floppy’s voor deze machine hebben.